29.04.2021. FENA-Predsjednica Notarske komore FBiH: Notari u pandemijskoj godini uradili skoro pola miliona isprava

Galerija

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Iako su radili u iznimno otežanim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, notari u Federaciji BiH su u prošloj godini sačinili ukupno 447.679 isprava. Od tog broja je čak 61.167 notarski obrađenih izjava, što samo potvrđuje kako pravna sigurnost građana nije bila dovedena u pitanje usprkos epidemijskim ograničenjima i rizicima s kojima smo se i kao ljudi i kao profesionalci suočili, kaže predsjednica Notarske komore FBiH Anica Nakić.

Promatrano po vrsti predmeta koje su obrađivali notaru u prošloj godini, najviše je bilo ostavinskih predmeta zaprimljenih od suda u 2020. godini. U Federaciji ih je bilo 26.097, a zajedno s Brčko Distriktom 26.324.

-U prošloj godini smo imali 25.737 pravomoćno završenih ostavinskih predmeta u Federaciji, a uključujući Brčko Distrikt 25.901. U istom periodu sudu je vraćeno 23.612 ostavinskih predmeta, od čega u samoj FBiH 23.452, a ostatak u Brčkom. Radi donošenja odluke o prekidu postupka sudu je vraćeno 349 predmeta u Federaciji i dva u distriktu, navodi Nakić.

S krajem prošle godine notari u FBiH imali su u radu još 24.117 neriješenih ostavinskih predmeta, što je tek jedna od obveza koje stoje pred ovom javnom službom u 2021. godini.

-Mi vrlo odgovorno shvatamo javnu službu koja nam je povjerena u cilju povećanja pravne sigurnosti u FBiH. Većina ovih poslova iziskuje izravnu komunikaciju s građanima, što znači da su notari i zaposlenici notarskih ureda itekako izloženi opasnosti od zaraze. Međutim, cijeneći značaj posla koji obavljamo i poštujući maksimalno propisane epidemiološke mjere, zadovoljni smo da smo i u ovom izazovnom vremenu odgovorili zadatku, ističe predsjednica Notarske komore FBiH.  

Članak možete pronaći u pdf formatu u prilogu.